Svensk ishockey sämre än någonsin förr – vad innebär detta för VM 2022?

Världsrankningen inom ishockey som utförs varje år har sänkt Sverige från nummer 4 till nummer 7 relativt till resterande länder. Detta efter att Sverige inte ens lyckats ta sig igenom gruppspelen för VM – något som inte hänt på över tre årtionden. Sverige är alltså, åtminstone på papper, sämre än någonsin förut när det gäller ishockey. Vad innebär detta för VM 2022, och hur kan Sverige rätta till kursen framöver?

”Total Besvikelse”

Trots att Sverige vunnit guld både 2017 och 2018 gick det inte lika bra som förväntat i gruppspelen, något som utgjort en total besvikelse för såväl svenska ishockeyfans som spelarna. Rankningen tar dock inte bara de senaste prestationerna i åtanke, utan kollar även på övriga resultat när de bestämmer rangordningen av länderna inom ishockeyn. Det är därför Sverige fortfarande lyckas hålla sig kvar på en sjundeplats internationellt, trots fiaskot detta VM.

Att hamna på sjundeplats låter kanske inte så farligt, men med tanke på att det inte finns särskilt många länder där ishockey spelas seriöst, och att det varit väldigt länge sedan som Sverige hamnat så lågt, bådar det inte väl för svensk ishockey framöver.

Resultatet blev som bekant 2-3 för Ryssland i gruppspelen, trots att oddsen på sajter som Hajper.com verkade ligga på Sveriges sida innan matchen. Det blev Kanada som vann VM 2021 till slut. Hade Sverige förlorat mot Kanada skulle man kunnat argumentera för att landslaget ändå kunnat mäta sig med det allra bästa laget i världen, men så blev det förstås inte.

Enligt föregående generalsekreterare för ishockeyförbundet, Tommy Boustedt, är svensk ishockey i behov av en örfil; det krävs alltså rejäla förändringar för att saker och ting ska kunna flyta på smidigt till nästa år.

Hur ser det ut inför VM 2022?

Resultatet i år bådar förstås inte väl för nästa världsmästerskap i ishockey, men än är hoppet inte krossat. Svenska fans runtom landet visar ständigt sitt stöd för Tre Kronor på internet, och laget har själv försökt utvärdera precis vad det är som gick fel i våras. Resultatet av denna utvärdering blir att man ser över utvecklingsplanen och anpassar träningen och strategierna efter det som inte fungerat.

Det är förstås absolut inget fel på de fantastiska atleterna som medverkar i laget, utan de huvudsakliga problemen har varit strategin och träningen. Trots det har ishockeyförbundets gjort klar för att Johan Garpenlöv, nuvarande förbundskapten för Tre Kronor än idag har fullt förtroende och anses ha förmågan att leda laget till vinst nästa år. Matchen mot Ryssland, som avgjorde det hela i våras, blev förstås inte en enkel seger för ryssarna. Med några mindre justeringar kan det istället bli Sverige som presterar riktigt bra i gruppspelen nästa år, och förhoppningsvis vinner guldet.

Sammanfattning

Det har inte gått väldigt bra för Tre Kronor på senare tid, men än finns det hopp. Inför VM nästa år har laget planer på att se över utvecklingsplanen och se till att spelarna är på topp till nästa gruppspel. Förhoppningsvis tar Sverige sig vidare till VM år 2022!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*