Framtiden för damernas ishockey-VM efter Kanadas seger

Det var endast ett par veckor tillbaka som Kanada lyckades besegra USA i damernas ishockey-VM för att ta hem guldet. USA hade som bekant vunnit fem världsmästerskap i rad och tog sig fram som en löpeld till finalen. Matchen var hektisk och det blev mycket drama vid slutet, men Marie-Philip Poulin lyckades leda Kanada till seger med sitt mål vid övertid, vilket tog laget till resultatet 3-2 mot de amerikanska mästarna. Det blev mycket glädje och jubel för kanadensarna, särskilt med tanke på att de förlorat mot USA fyra gånger tidigare under VM-finalerna några år tillbaka.

Hur ser framtiden ut för Kanada, och damernas ishockey-VM generellt, nu när USA äntligen fått smaka på förlust? Kanadas vinst kan komma att inleda en ny era inom damernas ishockey, och framtiden ser riktigt ljus ut för landslaget och för sporten i stort.

Kaptenen leder vägen

Det var förstås den populära lagkaptenen Marie-Philip Poulin som avgjorde matchen och tog hem VM-guldet till Kanada. Hon sköt in ett otroligt skott som säkerligen kommer gå ner i historieböckerna; skottet lyckades slå ribban, stolpen och därefter studsa precis in till mål – riktigt nervkittlande!

Poulin började fira direkt, men det tog ett tag innan domarna kunde reda ut ifall det hade blivit mål eller inte. Denna sista del av matchen blev riktigt spännande, särskilt med tanke på att oddsen på sidor som Snabbare låg på USAs sida innan matchen, vilket var rimligt med tanke på historian mellan de bägge lagen. Oddsen till trots lyckades Marie-Philip Poulin avgöra matchen med det legendariska skottet. Det var förstås inte bara Poulin som bidrog till matchens slutgiltiga resultat, men tack vare det fantastiska sista målet fick Kanada ta hem guldet i det egna Calgary. Det har de inte fått chansen att göra sedan hela 8 år tillbaka i 2012.

Hur ser framtiden ut för Kanada?

Kanada har vunnit allra flest guld i VM, hela 12 jämfört med USA:s 9. Innan årets VM- resultat hade det dock inte gått särskilt bra för Kanada, eftersom de förlorat mot USA flera gånger i rad, samt förlorat mot Finland år 2019. Med tanke på hur bra Kanadas landslag såg ut i år är det inte orimligt att tänka sig att detta resulterar i en ny era inom damernas
ishockey, och USAs långa regi ter sig nu vara över.

Med Kanada på topp blir hela sporten mer intressant, särskilt med tanke på förlusten mot Finland år 2019, endast 2 år tillbaka. Om både Finland och Kanada lyckas ta sig till final finns det alltså en chans att Finland tar hem det första guldet inom damernas ishockey någonsin. Tidigare har de endast erhållit silver ett år och brons 13 år. Även Sveriges
chanser ser bättre ut mot Kanada än de gör mot USA.

Vinsten i år för Kanada har alltså öppnat upp fler möjligheter inom sporten och gjort det hela mer spännande för ishockey-fans världen över. Förhoppningsvis blir det ett ännu mer spännande och fartfyllt VM till nästa gång!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*