VM i olika divisioner

Att spela världsmästerskapet inom Topp divisionen i ishockey är något som alla lag strävar efter. Men kan man inte hålla måttet så kommer man att flyttas ner till de lägre divisionerna. De lägre nivåerna som befinner sig under topp divisionen inom ishockey är uppdelat på följande sätt: Division 1 Grupp A, Division 1 Grupp B, Division 2 Grupp A, Division 2 Grupp B, Division 3 och Division 3 Kvalspel.

Inom Topp divisionen i ishockey så finns det 14 lag, vilka fick bäst placering i VM föregående år samt de lag som placerade sig som etta och två i Division 1 Grupp A året innan. VM gruppen är indelad i två grupper, Grupp A och Grupp B. Det lag som i vardera grupp hamnar på en sista placering blir nedflyttat till Division 1 Grupp A (2 lag totalt). I Division 1 Grupp A spelar totalt 6 lag, där de två högst placerade lagen kommer att få delta i topp divisionen kommande år och de lägst placerade laget glider ner till Division 1 Grupp B.

Inom Division 1 Grupp B så spelar det olika lag och det krävs en första placering inom gruppen för att klättra upp till Division 1 Grupp A kommande år. Laget som hamnar på en sist placering flyttas ned till Division 2 Grupp A kommande år. Samma sak gäller för Division 2 Grupp A samt Division 2 Grupp B, då det är endast första placeringen som leder till att man flyttas upp en nivå och sista placeringen leder till att laget flyttas ner. Laget som hamnar på en sista plats inom Division 2 Grupp B flyttas ned till Division 3. Lagen på dessa lägre nivåerna blir såklart inte alls lika uppmärksammade som lagen på de högre nivåerna.

Det är på detta sätt som lagen inom ligorna på de lägre nivåerna hela tiden har en möjlighet att antingen klättra uppåt eller glida ner en division. Det gäller att alltid försöka komma uppåt eller i alla fall vara kvar inom den divisionen som man befinner sig i.