Spelschema hockey-VM 2021

På den här sidan hittar du det kompletta spelschemat till ishockey VM 2021 som spelas 21 maj – 6 juni. Samtliga matcher med datum och tider finns tillgängliga. Världsmästerskapet 2021 går av stapeln i Lettland och huvudstaden Riga. VM skulle ha avgjorts i två värdnationer Lettland och Belarus. Men på grund av oroligheterna som är i Belarus valde internationella ishockeyförbundet att frånta dem mästerskapet och valde att lägga hela turneringen i Lettland. Ishockey VM 2021 spelas mellan 21 maj och 6 juni. Totalt är det 16 nationer som deltar i VM och det kommer hunnit spelas 64 matcher när mästerskapet är slut. Lagen är indelade i två olika grupper där de fyra bästa lagen från båda grupperna tar sig vidare till kvartsfinal. För fullständiga tabeller kan du kolla på vår tabell-sida för mer information.

Finalen spelas i Arena Riga den 6 juni. Senast Sverige var i final var i VM 2018. Då blev det guld för Tre Kronor och förhoppningsvis kan vi få uppleva något liknande under världsmästerskapet 2021. Finland kliver in i mästerskapet som regerande mästare.

Hela spelschemat för ishockey VM 2021

Slovakia - Germany
Switzerland - Norway
Czech Republic - Finland
Sweden - United States
France - Kazakhstan
Great-britain - Canada
Austria - Denmark
Poland - Latvia
Norway - Czech Republic
United States - Germany
Finland - Great-britain
Slovakia - Kazakhstan
Denmark - Canada
Latvia - France
Austria - Switzerland
Sweden - Poland
Norway - Finland
United States - Slovakia
Germany - Sweden
Switzerland - Czech Republic
Denmark - Norway
Kazakhstan - Latvia
Canada - Austria
Poland - France
Czech Republic - Denmark
Germany - Latvia
Slovakia - Poland
Switzerland - Great-britain
Finland - Austria
Kazakhstan - Sweden
Canada - Norway
United States - France
Germany - Kazakhstan
Great-britain - Denmark
Czech Republic - Austria
Poland - United States
Denmark - Switzerland
Latvia - Sweden
Canada - Finland
Germany - Poland
Czech Republic - Great-britain
France - Slovakia
Norway - Austria
United States - Kazakhstan
Slovakia - Latvia
Switzerland - Canada
Great-britain - Norway
Sweden - France
Finland - Denmark
Kazakhstan - Poland
Austria - Great-britain
France - Germany
Canada - Czech Republic
Latvia - United States
Finland - Switzerland
Sweden - Slovakia

Spelschema för slutspelet ishockey-VM 2021

DatumTidMatch
3 juni 202116:15Kvartsfinal 1
3 juni 202116:15Kvartsfinal 2
3 juni 202120:15Kvartsfinal 3
3 juni 202120:15Kvartsfinal 4
5 juni 202114:15Semifinal 1
5 juni 202118:15Semifinal 2
7 juni 202115:15Bronsmatch
7 juni 202120:15Final

Ishockey VM är en intensiv turnering när det kommer till antal matcher. På väldigt kort tid ska varje nation spela många matcher och totalt spelas det 64 matcher på sjutton dagar. Till följd av pandemin har internationella hockeyförbundet fått anpassa spelschemat något. Man har fått minska antal speldagar från 21 till 17 vilket gör att spelschemat bli än tajtare för nationerna och återhämtningen efter matcherna blir därmed extra viktig för en lyckad turnering. Hockey-VM 2021 skulle ha spelats i två olika städer. Men sedan Belarus och Minsk blev fråntagna sitt värdskap på grund av oroligheterna i landet så kommer mästerskapet att enbart spelas i Lettland och Riga. VM 2021 kommer att avgöras i arenorna Arena Riga och Olympic Sports Center. Två arenor som ligger bara ett stenkast från varandra. Arena Riga som är en renodlad ishockeyhall och även den största av dem två var den som var tänkt att användas vid mästerskapet från början. Men sedan Lettland fick ta över hela mästerskapet själva så har man hittat en provisorisk lösning med Olympic Sports Center. Det är till vardags egentligen en multisportarena som vanligtvis mest används till Basket, handboll och inomhusfotboll. Men den arenan kommer byggas om till ishockey VM och bli en provisorisk ishockeyhall under mästerskapet.

Lagen som deltar i hockey VM 2021

Totalt delar 16 nationer i ishockey-VM. Dessa är uppdelade i två olika grupper som baseras på nationernas placeringar på världsrankingen. Detta för att grupperna ska bli så jämna som möjligt. Det högst rankade laget placeras i den ena gruppen och sedan delas lagen upp i fallande ordning på rankingen.

Grupp A kommer att spela sina matcher i Olympic Sports Center som är den mindre av dem två arenorna. Olympic Sports Center rymmer vanligtvis 6200 personer. Men då arenan egentligen inte är en renodlad ishockeyhall och kommer att behöva byggas om för att kunna anordna mästerskapet så kan det bli så att kapaciteten på arenan minskas ytterligare.

Grupp B spelar sina matcher i Arena Riga som bara ligger drygt 100 meter från Olympic Sports Center. Det är även den arenan där finalen kommer att spelas och det är den större av de två värdarenorna. Arena Riga har en kapacitet på 10 300 personer och till vardags är det KHL-laget Dinamo Rigas hemmaarena. Det är även i Arena Riga som de båda semifinalerna och den avslutande finalen spelas i.

Grupp A

Sverige
Ryssland
Slovakien
Tjeckien
Belarus
Danmark
Storbritannien
Schweiz

Grupp B

Kanada
USA
Finland
Tyskland
Lettland
Norge
Italien
Kazakstan

Datum att hålla koll på under Hockey-VM 2021

Gruppspelet inleds den 21 maj och pågår fram till den 1 juni. Under denna tiodagars period så ska varje nation spela totalt sju matcher. Så med andra ord kommer det vara ett fullspäckat spelschema där varje lag enbart kommer få tre vilodagar i hela gruppspelet. Detta kan jämföras med senaste VM då alla lag hade fem vilodagar under gruppspelet. Efter gruppspelet så kommer lagen som tar sig vidare till kvartsfinalen att få en välbehövlig vilodag innan kvartsfinalerna spelas den 3 juni. Dessa följs sedan av semifinaler den 5 juni och turneringen avrundas sedan på Sveriges nationaldag den 6 juni med bronsmatch och final och den stora finalen.

I och med att ishockey VM 2021 har blivit framflyttat ett par veckor så kommer finalen i hockey-VM 2021 att avgöras så sent som in i juli och turneringens sista dag när allt ska slutas samman infaller sig på Sveriges nationaldag. VM i ishockey följs sedan relativt omgående av att Fotbolls-EM 2021 spelas. Denna turnering startar enbart fem dagar efter att hockey-VM avslutas. Det blir med andra ord en fullspäckad försommar och sommar med idrott i absoluta toppklass.

Sveriges matcher i ishockey VM 2021

Sverige lottades att spela i Grupp A där kommer man att ställas mot sju andra nationer. Dessa nationer är Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Belarus, Danmark, Storbritannien och Schweiz. De fyra främsta lagen i gruppen tar sig vidare till slutspelet där kvartsfinaler väntar mot lagen i grupp B. Grupperna delas beroende på världsrankingen som Internationella ishockeyförbundet har. Sverige är rankade på en fjärde plats i världen, Ryssland är rankade högst i Sveriges grupp då man är rankade två i världen. Sämst rankade i Sveriges grupp är Storbritannien som vi hittar först på nittonde plats.

Sveriges matcher i gruppspelet

22 maj, klockan 12:15
Danmark – Sverige
23 maj, klockan 16:15
Sverige – Belarus
25 maj, klockan 20:15
Schweiz – Sverige
27 maj, klockan 20:15
Sverige – Tjeckien
28 maj, klockan 16:15
Sverige – Storbritannien
30 maj, klockan 20:15
Sverige – Slovakien
31 maj, klockan 20:15
Ryssland – Sverige

NHL-spelare i ishockey VM 2021?

Ett vanligt mästerskap så kryllar det av NHL-spelare i de olika landslagen. Spelare som förhöjer nivån på mästerskapet. Hur det kommer bli under VM 2021 är fortfarande oklart. Då detta som alla vet inte är en normal säsong utan där pandemin har satt sina spår. NHL-säsongen har kortats ner men startade upp betydligt senare än vanligt och det är fortfarande osäkert om säsongen kommer hinna spelas klart innan VM startar. Sedan är det också fortfarande restriktioner mellan länder när det kommer till resor som gör att det kan ställa till det för spelare att lämna USA och Kanada för att resa till VM. Men förhoppningsvis kommer vi åtminstone få se några NHL-spelare under VM och det bästa scenariot är att det blir som vanligt att det kommer komma massor med NHL-spelare som bidrar till underhållningen i ishockey-VM

Spelschemats förändringar genom åren i ishockey-VM

Sedan VM för första gången spelades 1920 har det hunnits spela otaliga mästerskap och VM 2021 blir den 84:e upplagan i ordningen. Spelschemat och utformningen av världsmästerskapet har genom året genomgått olika förändringar gällande uppbyggnaden av VM. Om man bara kollar tillbaka från 1990-talet och framåt har spelschemat för mästerskapet förändrats vid flertalet tillfällen. Antal lag som deltar i turneringen har även dessa ändrats med tiden, sedan 1998 har den högsta divisionen dock haft 16 deltagande nationer. Formatet vad gäller spelschemat ändrades 2011 med att det ska vara två grupper med åtta lag i respektive grupp och sedan spelas det kvartsfinal, semifinal och final. Innan 2011 hade man sedan 1998 när man ökade antal lag från 12 till 16 lag spelat VM med fyra grupper och fyra lag i varje grupp. Turneringarna 1998 och 1999 var upplägget att ettan och tvåan i varje grupp gick sedan vidare till en mellanrunda som bestod av två grupper med fyra lag i varje mellanrunda grupp. Där gick sedan ettan och tvåan i dessa respektive grupper vidare till semifinal och final. Men från 2000 fram till 2011 så var det istället ett upplägg där fyra lag placerades i fyra olika grupper. Ettan, tvåan och trean tog sig vidare till mellanrundan där sedan två grupper med sex lag i varje grupp spelade. De sämsta lagen fick istället spela ett gruppspel om vilka nationer som skulle tvingas lämna A-VM och bli nedflyttade till B-VM. De fyra bästa i respektive mellanrunda tog sig sedan vidare till slutspelet. Där väntade då kvartsfinaler, semifinaler och till sist final.

Dagens upplägg som man använder sig av började IIHF med i VM 2012. Då slopade man att ha fyra grupper och slog istället ihop grupperna till enbart två. Man tog även bort mellanrundan och istället är det numera de fyra bästa från respektive grupp som tar sig vidare till slutspel och får spela i kvartsfinalerna. De lagen som slutar sist i respektive grupp blir numera automatiskt nedflyttade till B-VM.

Sveriges trupp i hockey VM 2021

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv har ännu inte presenterat vilka spelare som ska delta i Tre Kronor under VM i Lettland. Truppen brukar presenteras ett par veckor innan mästerskapet startar och när Garpenlöv har presenterat sin preliminära trupp kommer vi att uppdatera den här.

Sveriges trupp till VM 2021 i Lettland är ännu inte presenterad.

Sveriges trupp i senaste hockey-VM

Då världsmästerskapet i ishockey 2020 som skulle ha spelats i Schweiz blev inställt på grund av den rådande pandemin så är den trupp som senaste representerade Sverige den från 2019. De mästerskapet spelades i Slovakien, ett mästerskapet som Sverige fick lämna i kvartsfinalen efter att ha förlorat mot Finland som sedan gick och vann hela hockey-VM. Den Tre Kronor trupp som spelade senaste VM var nästintill uteslutande NHL-spelare, Jhonas Enroth from SHL och tre spelare från KHL kompletterade den annars NHL späckade Tre Kronor trupp. I och med den rådande pandemin så återstår det att se om de olika nationerna kommer kunna ställa upp med lika många NHL-spelare i sina respektive lag eller om man får förlita sig till spelare hemmahörande i andra ligor till ishockey-VM 2021.

Sveriges VM-trupp 2019

Målvakter
Jonas Enroth, Örebro HK
Jacob Markström, Vanocuver Canucks
Henrik Lundqvist, New York Rangers

Backar
John Klingberg, Dallas Stars
Adam Larsson, Edmonton Oilers
Robert Hägg, Philadelphia Flyers
Mattias Ekholm, Nashville Predators
Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins
Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes (Lagkapten)
Philip Holm, Torpedo Nizhny Novgorod
Erik Gustafsson, Chicago Blackhawks

Forwards
Adrian Kempe, Los Angeles Kings
Alexander Wennberg, Colombus Blue Jackets
Marcus Krüger, Chicago Blackhawks
Loui Eriksson, Vancouver Canucks
Elias Lindholm, Calgary Flames
Mario Kempe, Arizona Coyotes
Oskar Lindblom, Philadelphia Flyers
Elias Pettersson, Vancouver Canucks
Anton Lander, AK Bars Kazan
Jesper Bratt, New Jersey Devils
Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk
Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins
William Nylander, Toronto Maple Leafs
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

Var sänds hockey-VM?

Hela ishockey-VM kommer att sändas i NENT Groups kanaler. Hela mästerskapet kommer att sändas i deras streamingtjänst Viaplay. Alla matcher kommer även att direktsändas i Viasats betal-kanaler. Utvalda matcher kommer även att visas på TV3, TV6 och TV10. För att hålla koll vart respektive match under mästerskapet sänds så hittar du detta under TV tablå. Där finns alla matchtider och kanal som visar matchen. NENT Group delar på rättigheterna med SVT fram till och med mästerskapet 2023. Man sänder VM varannan år och denna gången är det Viasat som styr i spakarna. Efter de avtalet har gått ut så har NENT Group själva köpt rättigheterna till att sända hockey-VM från 2024 fram till och med 2028.

Uppleva ishockey-VM 2021 på plats?

Världsmästerskapet i hockey lockar vanligtvis mängder med svenskar att resa för att se Tre Kronor spela VM. Speciellt när VM spelas inom europa så brukar de vara väldigt mycket svenska fans på läktaren. Men VM 2021 kommer vara annorlunda på den fronten. Till följd av pandemin och de hårda restriktionerna som gäller runt om i världen så planerar IIHF för att mästerskapet ska spelas inför stängda dörrar. Men skulle läget i värdnationen Lettland förbättras gällande pandemin så har internationella ishockeyförbundet även varit öppna för att kunna öppna upp för begränsad publik. Men då reserestriktionerna mellan länder fortfarande är hårda så kommer biljetterna troligtvis då enbart gå att köpas av personer bosatta i Lettland. Så vi kommer dessvärre inte få så någon gulvägg av svenska supportrar till VM i Lettland 2021. Istället får man njuta av hockeyfesten från tv-soffan och för att få den absolut bästa upplevelsen och inte missa en sekund av mästerskapet så är ett Viaplay konto ett måste för den hockeyintresserade personen.

Frågor och Svar om hockey-VM

När spelas hockey-VM 2021?
Turneringen skulle ha spelats i början av maj men har flyttats till slutet av maj och spelas mellan 21 maj och 6 juni. Hela mästerskapet spelas i Lettland och huvudstaden Riga.

Vilka är favoriter att vinna VM 2021?
Kanada är alltid stora favoriter när det kommer till världsmästerskapet i ishockey. Men andra förhandsfavoriter hittar vi i Sverige, Ryssland, Finland och USA.

Hur många VM-guld har Sverige?
Sverige har vunnit 11 stycken VM-guld i ishockey genom tiderna. Den senaste guldmedaljen kom i VM 2018.

Vilken nation är mest framgångsrik i ishockey-VM?
Ryssland och Sovjetunionen är det land som har tagit flest guld genom tiderna. 27 stycken totalt har det blivit. Kanada skuggar tätt bakom med 26 guld.

Kommer Sverige anordna hockey-VM igen?
Svaret på den frågan är ja. 2025 så kommer Sverige dela på mästerskapet tillsammans med Danmark. Vilka spelorter det blir är ännu inte bestämt.

Hela spelschemat för ishockey VM 2021

DatumTidMatch
21 maj 202116:15Ryssland – Tjeckien
21 maj 202116:15Tyskland – Italien
21 maj 202120:15Belarus – Slovakien
21 maj 202120:15Kanada – Lettland
22 maj 202112:15Danmark – Sverige
22 maj 202112:15Norge – Tyskland
22 maj 202116:15Storbritannien – Ryssland
22 maj 202116:15Finland – USA
22 maj 202120:15Tjeckien – Schweiz
22 maj 202120:15Lettland – Kazakstan
23 maj 202112:15Storbrittannien – Slovakien
23 maj 202112:15Norge – Italien
23 maj 202116:15Sverige – Belarus
23 maj 202116:15Kazakstan – Finland
23 maj 202120:15Danmark – Schweiz
23 maj 202120:15Kanada – USA
24 maj 202116:15Slovakien – Ryssland
24 maj 202116:15Lettland – Italien
24 maj 202120:15Tjeckien – Belarus
24 maj 202120:15Tyskland – Kanada
25 maj 202116:15Storbritannien – Danmark
25 maj 202116:15USA – Kazakstan
25 maj 202120:15Schweiz – Sverige
25 maj 202120:15Finland – Norge
26 maj 202116:15Ryssland – Danmark
26 maj 202116:15Kazakstan – Tyskland
26 maj 202120:15Belarus – Storbritannien
26 maj 202120:15Kanada – Norge
27 maj 202116:15Schweiz – Slovakien
27 maj 202116:15USA – Lettland
27 maj 202120:15Sverige – Tjeckien
27 maj 202120:15Finland – Italien
28 maj 202116:15Sverige – Storbritannien
28 maj 202116:15Kazakstan – Kanada
28 maj 202120:15Danmark – Belarus
28 maj 202120:15Lettland – Norge
29 maj 202112:15Tjeckien – Storbritannien
29 maj 202112:15Italien – Kazakstan
29 maj 202116:15Schweiz – Ryssland
29 maj 202116:15Norge – USA
29 maj 202120:15Slovakien – Danmark
29 maj 202120:15Tyskland – Finland
30 maj 202116:15Belarus – Schweiz
30 maj 202116:15Italien – Kanada
30 maj 202120:15Sverige – Slovakien
30 maj 202120:15Finland – Lettland
31 maj 202116:15Tjeckien – Danmark
31 maj 202116:15USA – Tjeckien
31 maj 202120:15Ryssland – Sverige
31 maj 202120:15Norge – Kazakstan
1 juni 202112:15Schweiz – Storbritannien
1 juni 202112:15Kanada – Finland
1 juni 202116:15Slovakien – Tjeckien
1 juni 202116:15Italien – USA
1juni 202120:15Ryssland – Belarus
1 juni 202120:15Tyskland – Lettland